Missä on Helsingin monikulttuurisin kohtaamispaikka? Mielestäni se löytyy Vallilan makasiineilta.
Vallilan makasiineilla on suosittu kirpputori, jossa avautuu viikonloppuisin monikulttuurinen Helsinki. Vanha makasiini on täynnä väkeä, basaaritunnelma on aitoa, läsnä on Helsingin kulttuurinen kirjo.
Makasiinit luovat mielenkiintoisen ympäristön jossa tavalliset ihmiset, nuoret ja vanhat, kohtaavat luontevassa ympäristössä. Vallilan makasiinin kuppilasta käsin voi seurata ihmisvilinää, kielien kirjoa, ihmisten viihtymistä ja tavaroiden sekamelskaa.
Tunnelma on sekoitus Berliinin Mauerparkia, Pietarin katuelämää ja ripaus suurkaupungin basaareja. Rakennus ja alue on viikonloppuisin niin suosittu että myyntipöydät ovat levittäytyneet makasiinin pihoille.
Yhdysvaltalainen kulttuuritutkija ja kaupunkisosiologi Lewis Mumford näki klassisessa esseessään "What is city?" (1937) kaupungin "näyttämönä ja urbaanina draamana” ja kritikoi kaupunkisuunnittelijoita, jotka ovat unohtaneet kaupungin ”sosiaalisen funktion” ja peräänkuulutti kaupunkisuunnittelulta ”sosiologista ymmärrystä”.
Nyt olisi Helsingin kaupunkisuunnittelijoilla oivalluksen paikka. Vähällä investoinnilla aluetta voisi kehittää, kunnostaa pihoja, kohentaa infraa ja luoda edellytykset säilyttää Vallilan makasiinit kaupunkilaisten kohtaamisen paikkana. Kaupunkilaiset ovat jo ottaneet paikan haltuun.
Kuitenkaan pilaamatta nykyistä tunnelmaa. Aito urbaniteetti on sitä että erilaisuus saa kukoistaa.
torstai 24. marraskuuta 2011
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti