perjantai 13. helmikuuta 2009

Mummoille ja vaareille kommuuneja!

Helsingin asuntolautakunta käsitteli viime viikolla Aktiiviset seniorit ry:n kunnallisaloitetta yhteisöllisten asuntojen rakentamiseksi ikääntyville. Aktiiviset seniorit ry on rakennuttanut itse oman talon Helsingin Arabianrantaan, josta on paljon puhuttu ja kirjoitettu.

Väestön ikääntyminen on asuntopolitiikalle suuri haaste. Muutaman vuoden kuluttua Suomessa jää eläkkeelle huomattavasti enemmän ihmisiä kuin aikaisemmin, ja tuo eläkkeelle jääminen saa eläkepolitiikkamme perustan horjumaan. Ikääntyvät ikäluokat ovat aikaisempia aktiivisempia ja elävät pidempään. Missä ja miten ikääntyvien suuri joukko tulee asumaan, miten he saavat tarvittavia palveluja ja liikkuvat?

Ikääntyvien yhteisöasuminen on suosittua Euroopassa ja suosion kasvusta on merkkejä myös Suomessa. Esim. Tanskassa on ns. olde kolle -liike, ikääntyvien yhteisö voi esim. vuokrata kokonaisen rapun ja asua yhdessä. Hollannissa yhteisöasumisella on pitkät perinteet, ja on niitä Suomessakin, ne on vain modernissa asuntotuotannossa unohdettu.

Ikääntyville yhteisöasuminen voisi tarjota sitä mitä ainakin itse ikääntyessäni kuvittelisin kaipaavani: arjessa läsnäoloa, vertaistukea ja yhdessä tekemistä. Lisäksi tällaisissa taloissa voisi olla tarjolla palveluita, joista voi valita mitä tarvitsee. Näissä yhteisöissä voi myös asua eri ikäisiä ihmisiä. Kaikille tämä ei tietenkään sovi, eivätkä kaikki sitä halua.

Ikääntyvien yhteisöllisiä asumiskonsepteja tulisi kehittää monipuolisesti kaikkiin hallintamuotoihin, omistusasuntoihin, asumisoikeusasuntoihin ja vuokraasuntoihin. Aktiiviset seniorit kunnallisaloite on tärkeä keskustelunavaus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti