perjantai 3. huhtikuuta 2009

Mihin jäi energiatehokas rakentaminen?

HS uutisoi tänään että Helsingin kehittyminen kestävän kehityksen mallikaupungiksi on pysähtynyt ja Helsinki jää kauas taakse muista eurooppalaisista kilpakumppaneistaan. Tämän kuvan antaa tuore kansainvälinen arviointi, jossa käytiin läpi Helsingin kaupungin toimintaa ekologisen kestävyyden näkökulmasta.

Viime vuonna Helsinki teki kaksi kestävän kehityksen kannalta tärkeätä strategiaohjelmaa, joissa energiatehokkaan rakentamisen linjauksia tehtiin, Energiaohjelma ja Maankäytön ja Asumisen ohjelma, joissa mm. päätettiin että kaupunki siirtyy matalaenergiarakentamiseen sekä ottaa käyttöön energiatehokkaita keinoja korjausrakentamisessa. Näitä linjauksia on saatu nihkeästi käytäntöön.

Pelkkä kaupunkirakenteen tiivistäminen ei johda energiatehokkuuteen, kuten nyt näyttää oleven ajattelu. Energiatehokkaat ratkaisut ovat rakentamisessa olemassa, koerakentamista on jo tehty, ne täytyy saada osaksi massatuotantoa ja tässä kaupunki on avainasemassa. Rakennusala ei oma-aloitteisesti tätä tee, vaan tarvitaan ohjausta kaavoituksessa ja tontinluovutuksessa. Missä viipyvät vihreä arkkitehtuuri, pasiivitalot, uudet energiatehokkaat asuinalueet, tuuli- ja aurinkovoiman käyttö,
greenbuilding?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti