tiistai 2. kesäkuuta 2009

Asuntolautakunnan kuulumisia 2.6

Tänään asuntolautakunnassa olivat paikalla vihreistä Zahra Abdulla ja allekirjoittanut. Kokouksessa hyväksyttiin kaupungin vuokra-asuntojen asukasvalintoja sekä mm. käsiteltiin vuokra-asuntojen osoittamista mielenterveyskuntoutujien tukiasunnoiksi, josta muodostuikin kiperä kysymys.

Asian taustalla oli Haagan 51-paikkaisen kuntoutuskodin sulkeminen joku aika sitten homevaurion takia, toiminta on hajautettu väliaikaisiin tiloihin. Uusia tiloja ei jostain syystä ollakaan perustamassa, vaan Terke (Terveyskeskus) on pyytänyt Asuntoasianosastoa osoittamaan perheasuntoja kaupungin vuokra-asuntokannasta (3-4h) kuntoutuskäyttöön, jolloin toiminta olisi hajautettu eri puolille kaupunkia.

Esittelijän kannan mukaisesti asuntolautakunta pidättäytyi osoittamasta asuntoja ko. käyttöön, perusteena suurien perheasuntojen vähäisyys ja vuokratalojen segregaatioriski. Toimintakonsepti ei muutenkaan vaikuttanut erityisen hyvältä mielenterveyskuntoutukselta. Miten asukkaille olisi taattu riittävä apu jos toiminta on hajautettu ympäri kaupunkia, ja asukkaat tarvitsevat jatkuvaa tukea?

Kaupungin asuntokannassa on jo suuri määrä asuntoja osoitettuna mielenterveyskuntoutujille. Haagan kuntouskodin asukkaat eivät tietenkään joudu asuntolautakunnan päätöksen takia heitteille, vaan kuntoutuskodin tilakysymystä joudutaan miettimään uudestaan.

4 kommenttia:

 1. Hyvä päätös, kiitos siitä.
  Vuosikausia ovat aravavuokra-asukkaat joutuneet enenevässä määrin hoitamaan viranomaisten tehtäviä, kun mielenterveyskuntoutujia, sosiaalisin perustein sijoitettuja ja maahanmuuttajia on jätetty naapureiden kontolle. Myös kustannusrasite maksamattomien vuokrien sekä huoneistojen remontoinnin muodossa tulee muiden vuokralaisten maksettavaksi.
  On kohtuutonta lisätä aravavuokra-asukkaiden vastuuta ihmisistä, joista vastuun, myös rahallinen vastuun tulisi kantaa Helsingin kaupunki.

  VastaaPoista
 2. Monta mielenterveyskuntoutujaa Hra/Rva Anonyymi tuntee, jotta voi perustaa mielipiteensä em. tavalla?

  Itse tällä hetkellä maalaan, omistus asuntoon muuttaneen jälkiä, olen mielenterveyskuntoutuja. Minuun voi ottaa yhteyttä ja tutustua jos et tunne yhtään mielenterveys kuntoutujaa.

  Sari Sarajärvi
  www.masennusyhdistys.fi

  VastaaPoista
 3. Miten Vesa Peipinen on voinut kuulua Vailla Vakinaista Asuntoa ry:hyn? Hän on täysin pihalla elämän todellisuudesta, sen yhäti kiristyvistä solmukohdista.
  Mielenterveyskuntoutuja on jo niin heikoilla, ettei hän tarvitse epävarmuutta asuntonsa suhteen.Myös pelko yhteiskodissa asuvien hajaantumisesta saattaa aiheuttaa kohtuuttomia lisäpaineita ko. ihmiselle.
  Kaupungin asunnot, "sosiaalinen asuntotuotanto", on ensisijaisesti osoitettava heikossa asemassa oleville.Nykyinen käytäntö, " haluamme vain hyvätuloisia esim. Arabianrantaan"ei vastaa todellista tarvetta.
  Unohtakaamme Vihreiden "humaanisuus".Peipisenkin huonosti peitelty "huoli" kuntoutujien "oikeasta hoidosta" on liian läpinäkyvää.Hän tähtää tulevaisuuden ratkaisuihin asukasvalinnoissa:"EI toistaitoisia ja köyhiä Kaupungin asuntoihin!
  Nimimerkki"Vuosikymmenet kaupungin vuokralaisena, tämän jälkeen Ei enää vihreä".

  VastaaPoista
 4. Eiköhän Peipinen ole marginaalissa itsekin, jollei ollut niin nyt pääsi sinne. Tällainen ihminen, joka itsekin asuu kaupungin asunnossa ja käy vihreiden suoja"töissä" ei ole sellainen, haluttu "nokialainen Oulusta" jonkalaisia Peipinen haluaisi aravarahoitteisiin Stadin asuntoihin. Marginaaliin pääsee myös poliittisella idiotismilla ja Stadin asuntoihin Peipisen puheenjohtajuuden aikana vain hyvillä tuloilla. Peipinen vahvistaa valittua linjaa.

  VastaaPoista