keskiviikko 4. marraskuuta 2009

Autottomia taloja Helsinkiin

Helsinki on tehnyt päätöksen autottoman asuntorakentamisen aloittamisesta, tätä ryhdytään pilotoimaan ensin kaupungin omissa vuokratalokohteissa. Kaupungin oma rakennuttaja ATT suunnittelee Kalasatamaan kahta "autotonta taloa", joka siis tarkoittaa sitä, ettei talon asunnoille varata autopaikkoja tai tilaa katupysäköinnistä. Tällä säästettäisiin rakennuskustannuksissa noin 400-500 euroa neliöltä. Toinen taloista olisi vuokratalo ja toinen hitas.

Autopaikkojen sijaan tukeuduttaisiin julkiseen liikenteeseen. Sen lisäksi City Car Clubille varattaisiin vierestä 2-3 paikkaa. Myös invalidipaikat huomioitaisiin.
TAloihin on alustavasti suunniteltu myös yhteisöllisen asumisen elementtejä kuten yhteisparvekkeita. Haasteena on, miten säästyvä summa näkyy asunnon hinnassa, ja pitäisikö näkyä.

Autottomista taloista ei pitäisi tehdä hallinnossa suurta ongelmaa. Vuokrataloissa hyöty tulee vuokrantasauksen kautta kaikille vuokralaisille (vuokrantasaus nyt yhtiökohtaisesti, mutta sitä ollaan laajentamassa). Asuntojen markkinoinnissa huomioidaan autottomuus, asukkaat tietävät muuttaessaan taloon että autopaikkoja ei ole.

Taloihin tulisi rakentaa hyvät edellytykset myös pyöräilylle. Vähäautoisten asuinalueiden/talojen konseptointiin pitää saada myös yksityistä sektoria mukaan. Tähän kannustimme mm. suurta rakennuttajaa YIT:tä kun vihreä delegaatio siellä viime viikolla vieraili.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti