maanantai 19. huhtikuuta 2010

Helsinkiin nuorisovaltuusto vai ei?

Osallistuin tänään Helsingin kaupungin nuorisotoimenjohtaja Lasse Siuralan johtaman Focus-ryhmän kokoukseen. Focus-ryhmän tavoitteena on pohtia erilaisia malleja nuorten osallistumis- ja vaikuttamisjärjestelmäksi Helsinkiin.

Kokouspaikan edustalla oli myös nuoria mielenosoittajia, joiden kritiisoivat sitä, että työryhmässämme oli vain yksi alle 18-vuotias, vaikka tarkoitus on pohtia nuorten asioita. Aivan mahtavaa! Sama ryhmä haluaisi Helsinkiin myös Vantaan ja Espoon tapaisen nuorisovaltuuston.

Focus-ryhmän haaste on tässä:

1. Äänestysaktiivisuus laskee
2. Luottamus yhteiskunnallisiin instituutioihin ja demokratiaan heikkenee
3. Puolueiden ja kansalaisjärjestöjen jäsenmäärä laskee
4. Poliittinen osallistumien polarisoituu
5. Julkisten palveluiden paradigma muuttuu palveluiden tuottamisesta yhdessä tekemiseksi

Nuorisovaltuustoista on sekä hyviä että huonoja kokemuksia, joten on tärkeää miettiä, millaisella mallilla homma toteutetaan – jos sitä ylipäätään kannattaa edes lähteä toteuttamaan. Nuorisovaltuusto voi kuitenkin olla vain osaratkaisu, nuorten osallituminen ei voi perustua pelkästään jäykkään ja byrokraattiseen nuorisovaltuustoon. Helsingissä on pitkä omaehtoisen toiminnan perinne, jota voisi vielä aktiivisemmin tukea.

Tutkija Leo Straniuksen mukaan nuorten osallistuminen ei ole kriisissä. Se on vain muuttunut eikä kanavoidu välttämättä enää virallisten insituutioiden kautta tapahtuvaksi vaikuttamis.työksi. Olen samaa mieltä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti