keskiviikko 27. lokakuuta 2010

Energiaviisas ympäristö ja asumisen uudet konseptit

Tiistai oli minulla seminaaripäivä.

Aamupäivällä osallistuin ERA17- energiaviisas rakennetu ympäristö 2017 -toimintaohjelman seminaariin Lasipalatsin Bio Rexissä. ERA17-toimintaohjelman tavoitteena on saavuttaa Suomen vuodelle 2020 asetetut päästövähennystavoitteet jo etuajassa, vuonna 2017. Toimintaohjelman laatimisesta ovat vastanneet Ympäristöministeriö, Sitra ja Tekes sekä asuntoministeri Jan Vapaavuoren johtama työryhmä.

Energiaviisaus koostuu seuraavista tekijöistä: maankäyttö, hajautettu energiantuotanto ja uusiutuvan energian hyödyntäminen, rakentamisen ohjaus, kiinteistöjen käyttö ja ohjaus sekä osaaminen. Toimintaohjelmassa on kovia tavoitteita, mm. yhteiskuntarakenteen hajautumisen estäminen, nollaenergiatalot ja rakentamisen energiavaatimusten kiristäminen nopealla aikataululla.

Seminaarissa kävi nopeasti ilmi miksi Suomi on muuta Eurooppaa jäljessä energiatehokkuudessa. Rakennusteollisuuden edustajan Tarmo Pipatin puheenvuorot olivat kaikuja 80-luvulta. Tavoitteissa ei voida onnistua jos yhden merkittävän sektorin eli rakennusteollisuuden edunvalvojan ainoa agenda on laittaa kapuloita muiden rattaisiin. Onneksi tämä paikalleen jämähtänyt instituutio ei edusta kaikki rakennuttajia ja rakennusliikkeitä. Esim. rakennusliike Reponen on edelläkävijä energiatehokkaassa rakentamisessa Suomessa ja tulee tekemään vielä kovaa pörssitulosta.

Iltapäivällä osallistuin URBA-hankkeen seminaariin ja uuden kirjan julkaisutilaisuuteen. URBA on tutkimushanke jonka tavoitteena on tunnistaa kiinnostavia kansainvälisiä urbaanin asumisen konsepteja ja tuottaa niistä sovelluksia pääkaupunkiseudun olosuhteisiin. Tilaisuudessa julkaistiin myös hankkeen toinen julkaisu "Asutaan urbaanisti" (Aalto-yliopisto TKK 2010).

Alla oleva kuva on keväiseltä vierailulta Zurichiin ja Saksan Freiburgiin jossa tutustuimme yhteisölliseen kerrostalorakentamiseen ja asuntotuotantoon. Kohteena oli mm. tämä Krafwerk 1.

5 kommenttia:

 1. Enpä tiennytkään että Reponen on pörssiin tähtäämässä.. :-)

  - tiivis yhdyskuntarakenne, koska nytkin jo pk-seudulla omakotialueilla asutaan seinä seinässä,
  - "car pools only" kaistat kehille ja pääväylille heti ja liikennekamerasta heti isot sakot niille autoille, joissa on vähemmän kuin kolme ihmistä kyydissä. Toisaalta yhteiskunnan tuki kimppakyyti.net -tyyppisille palveluille HSL:n kautta,
  - veroetu passiivitaloille myös rakennusvaiheessa ja kyytiä nykyiselle rakennusmääräyskokoelmalle,
  - pienvesivoima syöttötariffin piiriin ja äkkiä,
  - hintakatto sähkön jakeluyhtiöille säätömittareiden asennukselle jos kiinteistö haluaa käyttää osan energiaa omatuotanteista ja myydä osan,
  siinä jo työsarkaa....

  VastaaPoista
 2. jännä että vierailijan kommentti tulee ylläpitäjän kirjoittamaksi blogiin? viitaten edelliseen

  terv,
  Timo Bengs

  VastaaPoista
 3. OK, täytyy tarkistaa asetukset, avasin juuri tämän kommenttiosion, ja olet ensimmäinen joka lähettää kommentin blogilleni! Tervetuloa!

  VastaaPoista
 4. Hei, tossa alhaalla on näköjään laatikko, josta voi valita kommentin profiilin.

  VastaaPoista
 5. Niin, ja en tosiaan tiedä Reposen pörssiin menosta, mutta tulevat varmasti menestymään jatkossa, yhtiö on Suomessa edelläkävijä energiatehokkaassa rakentamisessa.

  VastaaPoista