tiistai 30. marraskuuta 2010

Kööpenhaminaan valtateitä polkupyörille

Polkupyöräily on Kööpenhaminassa niin suosittua, että pyörätiet kärsivät ruuhkista. Kaupungin pyörätieverkosto kuuluu maailman parhaisiin. Nyt pyöräteitä aiotaan kehittää todellisiksi valtaväyliksi, uutisoi Yle.

Euroopan ruuhkaisin pyörätie on Kööpenhaminan keskustasta luoteeseen johtava Nörrebrogade, jolla kulkee päivittäin 36 000 pyöräilijää. Nörrebrogadesta alkaa useita vuosia kestävä kunnostustyö, jolla Kööpenhaminaan luodaan "ympäristöystävällisten bulevardien" verkosto.

Pyöräilyväylät levennetään ja rakennetaan kulkemaan molemmin puolin katua, Polkupyörävaltateiden varteen tulee säännöllisin välimatkoin pysähtymispaikkoja, joissa matkalainen voi korjata rikkoutuneen renkaan tai ketjun, tai hörpätä vettä.
Kaupungin liikennevalot suunnitellaan suosimaan pyöräilijöitä autojen sijaan.

Liikennesuunnittelijoiden tavoitteena on saada yhä useampi autoilija valitsemaan polkupyörän auton sijaan. Pyöräilijöiden osuus on Kööpenhaminassa korkea, ähiöistä keskustaan töihin tulevista 37 prosenttia käyttää polkupyörää, keskusta-alueen työmatkalaisista pyöräilijöitä on 55 prosenttia.

Tanskan muut suuret kaupungit, Aalborg, Århus ja Odense harkitsevat Kööpenhaminan esimerkin mukaisia pyöräteitä. Eiköhän meillä Helsingissäkin oteta esimerkkiä? Esimerkiksi Hämeentiestä voisi kehittää pyöräilyn ja julkisen liikenteen valtaväylän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti