torstai 10. helmikuuta 2011

Asuinpaikka ja identiteetti

Kaupunkiasumisen suosio on kasvussa. Ihmiset arvostavat lähipalveluita, hyviä julkisia yhteyksiä ja kulttuuripalvelujen saavutettavuutta. Asuinympäristön merkitys asuinpaikan valinnassa korostuu. Monet asuvat mieluummin vähän ahtaammin ja kalliimmin jos asuinympäristö tarjoaa virikkeitä ja harrastuksia.

Yhtä tärkeää asuinpaikan valinnassa on paikan ja alueen identiteetti. Tästä syytä esimerkiksi Arabianranta on suositumpi asuinalue kuin vaikkapa Latokartano. Kun uusia asuinalueita suunnitellaan ja kaavoitetaan, niin paikan identiteetti on jopa tärkeämpää kuin rakennusten arkkitehtuuri tai asuntojen pohjaratkaisut.

Viime kesänä olin opintoretkellä Zurichissa, kävimme mm. kaupungin kaavoittajan juttusilla, jotka kertoivat metodinsa: "Siellä missä on raitiovaunu, siellä on kaupunki". Jos olemassaolevan asuinalueen vetovoimaa halutaan parantaa tai rakennetaan uusi asuinalue, sinne rakennetaan ensimmäiseksi raitiovaunulinja.

Helsinkiinkin valitettavasti rakennetaan edelleen asuinalueita joista puuttuvat ihmisten arvostamat kaupunkiasumisen keskeiset vetovoimatekijät: kunnollinen julkinen liikenne ja lähipalvelut. Perusviesti jota yritän tässä sanoa on siis: Jos rakennamme kaupunkia, niin sen pitää myös tuntua oikealta kaupungilta.

Kuva on Zurichista, jossa uutta asuinaluetta halkovat raitiovaunukiskot.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti