keskiviikko 23. maaliskuuta 2011

Turun puretut talot

Turussa vietetään Suomalaisen elokuvan festareita 6.-9.4.2011. Festarit ovat osa kulttuuripääkaupunkivuotta. Mielenkiintoinen ensi-ilta on Jouko Aaltosen ohjaama Taistelu Turusta..

Elokuva kertoo kahdesta Turusta, menneestä ja nykyisestä. Millainen oli se Turku, joka katosi kun kaupunkikuva modernisoitui ja vanhaa revittiin? Miten nuoret tänä päivänä yrittävät ottaa kaupunkitilaa haltuun valtaamalla taloja?

Turun keskustan vanha rakennuskanta on purettu suurelta osin 1950–70-lukujen modernisaation innossa. Moderni arkkitehtuuri ja kaupunkisuunnittelunäkemys on saanut paljon tuhoa aikaan, muaallakin kuin Turussa. Turussa puretaan vanhoja rakennuksia surutta edelleen, tuore esimerkki on ns. Wikeström & Krogiuksen huvila Koulukadulla.

Aiheesta on julkaistu myös kirja, Turun yliopiston kulttuurihistorian dosentin Rauno Lahtisen marraskuussa ilmestynyt "Turun puretut talot". Kirja kertoo Turun purkuaallon etenemisestä 1950-luvulta 1980-luvulle. Kirja kuvaa Turun vanhoja katunäkymiä ja kertoo esim. miten hotelli Phoenix, Lindblomin talo, Hamburger Börs ja monet muut turkulaisten muistoissa elävät upeat rakennukset saivat purkutuomion.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti