torstai 28. tammikuuta 2010

Oranssin Valvomo Suvilahteen

Suvilahden vanhan kaasulaitoksen alue on siirtynyt kulttuuritehdas Kaapelitehdasta ylläpitävän Kiinteistö Oy Kaapelitalon hallintaan, alue kunnostetaan kulttuurikäyttöön.

Tilanne on harvinainen, uudelle asuinalueelle tulee ensin kulttuuri ennen muuta rakentamista. Suvilahden kulttuurihankkeista ensimmäisiä ovat Cirko ja Oranssin Valvomo.

Syksyllä 2008 Helsingin Suvilahdessa nähtiin oranssihaalarisia nuoria siivoamassa purkuun tuomittua kaasulaitoksen valvomorakennusta. Rakennus suojattiin talkoilla ja vapaaehtoisten voimin. Syntyi idea itäisen ja läntisten kaupunginosien kohtaamispisteessä sijaitsevasta nuorten toimintakeskuksesta, Valvomosta. Oranssi ry esitteli suunnitelmaansa tiistaina Suvilahden Tiivistämössä.

Valvomo-rakennus kunnostetaan ja otetaan käyttöön vaiheittain vuosien 2010-2013 aikana osana Suvilahden urbaania kulttuurikeskittymää. Hankkeen keskeisiä elementtejä ovat nuorten osallistaminen, työllistäminen ja yhteisöllinen toimintatapa. Sen vaikutukset ulottuvat koko Helsingin metropolialueelle.

Helsingissä on pitkä omaehtoisen toiminnan historia Kallion Kill Citystä Lepakkoon, Oranssin toimintakeskuksiin ja 2000-luvun talonvaltausliikkeeseen. Valvomosta luodaan tätä perinnettä uusintava nuorten ”free zone” – ideoiden ja uusien toimintatapojen vapaa vyöhyke.

Valvomo edustaa uudenlaista nuorisotoimintaa, jossa Oranssin kokemuksella tartutaan kaupunkikulttuurisesti merkittävään korjaus- ja uudiskäyttöhankkeeseen. Hanke on konkreettista nuoriso- ja työllisyyspolitiikkaa, jossa Oranssin toimintamallia edelleen kehitetään uudessa toimintaympäristössä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti