keskiviikko 12. toukokuuta 2010

Asunnottomien romanien ihmisoikeudet

Euroopan unionin alueella elää noin 10–12 miljoonaa romania ja monessa valtiossa he muodostavat merkittävän vähemmistön. Romanit ovat EU:n alueella elävä vähemmistöryhmä, jotka kärsii sekä köyhyydestä että syrjinnästä. Myös Helsingin ja muiden Suomen kaupunkien kaduilla kerjäävät romanit ovat seurausta tästä syrjinnän ja köyhyyden kierteestä.

Amnesty International vaatii Euroopan unionia ja sen jäsenmaita ryhtymään konkreettisiin toimiin, jotta romaneihin kohdistuva syrjinnän, köyhyyden ja ulkopuolisuuden kierre saataisiin katkaistua Euroopassa.

Vuosi 2010 on Euroopan köyhyyden ja sosiaalisen syrjäytymisen torjunnan teemavuosi. Helsingin tulisi olla aktiivinen paikallisella ja EU-tasolla romanien elinolojen parantamiseksi.

Myös asunnottomuusnäkökulma tulisi nostaa esiin. EU:n perusoikeusviraston raportin mukaan romanit ovat koko EU:n alueella erittäin epäedullisessa asemassa asumisensa osalta. Romanit kokevat syrjintää asunnon hankinnassa, huonoja asuinoloja, asuinalueiden eriytymistä ja pakkohäätöjä.

Helsinkiin tulisi perustaa asunnottomille romaneille matalan kynnyksen kokoontumispaikka, romanikeskus tms. jossa heille tarjotaan neuvontaa, mahdollisuus saniteettiin, terveyspalveluihin jne. Siis samaa apua kuin muillekin asunnottomien ryhmille. Jos näin ei tehdä niin se on syrjintää.

4 kommenttia:

 1. Siis nuo romanit ovat turisteja, ei niille tarvi kustantaa mitään, keskity sinä muihin asioihin ja älä tämmöisiä idioottimaisia ehdotuksia laita nettiin. Lopeta tuo hyysääminen jo. Helsingissä on jo ongelmia muutenkin maahanmuuttajista.

  VastaaPoista
 2. Tai oikeastaan muuta Somaliaan niin päästään susta eroon.

  VastaaPoista
 3. Ei Suomella ole minkäänlaista velvollisuutta antaa muualta Euroopasta tulleille romaneille erityisoikeuksia. Vai luuleeko kirjoittaja, että näin saadaan romanien tilannetta lähtömaissa jotenkin parannettua?

  VastaaPoista
 4. Hommafoorumilla kirjoitukseni näyttää edelleen olevan suosittu.

  VastaaPoista