perjantai 21. toukokuuta 2010

Ilmastotavoitteet vaativat kulutuksen laskua

Nyt tämä on tieteellisesti todistettu: Ilmastotavoitteiden saavuttaminen ilman varallisuuden ja kulutuksen laskua ei todennäköisesti onnistu. Tähän tulokseen päätyy maa- ja metsätaloustieteiden maisteri Laura Saikku väitöskirjassaan, joka tarkastetaan perjantaina Helsingin yliopistossa. Ilmastotavoitteiden saavuttaminen vaatii energian kulutuksen ja energiantuotannon päästöjen vähentämistä. Tämä edellyttää varallisuuden ja kulutuksen laskua sekä hyvinvoinnin arvojen etsimistä muualta kuin bruttokansantuotteesta tai kulutuksesta.

Saikku tarkastelee energiantuotannon hiilidioksidipäästöjen kehitystä vuosina 1993–2004. Vaikka parannuksia Suomessa ja muualla EU:ssa tehtiin, ne eivät kumonneet talous- ja väestönkasvun vaikutuksia, vaan hiilidioksidipäästöt kasvoivat.

- Hyvinvointia tulisi kyllä pyrkiä lisäämään, mutta ei sinällään bruttokansantuotetta tai kulutusta. Suomessa tutkimusta hyvinvoinnin mittareista on vielä Euroopan tasolla suhteellisen vähän. Esimerkiksi vapaa-ajan lisääminen ja työvoimaintensiivisten palveluiden tukeminen voivat auttaa vähentämään turhaa kulutusta, Laura Saikku sanoo STT tiedotteessa.

EU on sitoutunut vähentämään päästöjään viidenneksen vuoden 1990 tasosta vuoteen 2020 mennessä. Kaikkien teollisuusmaiden tulisi tänä aikana vähentää päästöjään huomattavasti enemmän, tai lämpeneminen ylittää kriittisenä pidetyn kaksi astetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti